Door Camillo Payan Witteveen

In Nicaragua is een revolutie gaande. Helaas horen we daar te weinig over in Nederland.

Een achtergrond: de vreedzame revolutie begon als een protest van ouderen tegen de verlaging van pensioenen en de verhoging van de sociale premies. Vervolgens sloten duizenden mensen zich aan bij de protesten die werden georganiseerd door studenten. Het geweld waarmee werd geprobeerd om de protesten de kop in te drukken was de druppel die de emmer deed overlopen, van jarenlange corruptie, electorale misleiding en vergroten van eigen macht door de president. De betoging werden alsmaar groter, met als doel het aftreden van de president.

De Nicaraguaanse bevolking begrijpt dat er alleen op geweldloze wijze een transitie kan plaatsvinden naar een echte democratie. Helaas denkt president Ortega daar anders over en heeft hij toegestaan dat politie extreem geweld heeft kunnen gebruiken tijdens vreedzame protesten. Dit heeft al geleid tot meer dan 212 doden en duizenden gewonden, omdat er met scherp wordt geschoten op de demonstranten. Naast het geweld van de politie zijn er ook paramilitaire groeperingen en andere gewapende aanhangers van de president die zorgen voor terreur. Na 19:00 uur s ‘avonds is niemand meer op straat en iedereen die wel op straat is loopt het risico om in elkaar geslagen te worden, ontvoerd of zelfs vermoord te worden.

Dit gaat me aan m’n hart, omdat ik zelf deels van Nicaraguaanse afkomst ben. Mijn vader woont in Nicaragua en wij krijgen bijna dagelijks van hem en andere familie en vrienden de verhalen en heftige beelden doorgestuurd. Tot voor kort nodigde ik iedereen uit om op reis te gaan naar Nicaragua, omdat het een prachtig land is en de bevolking hartstikke vriendelijk. Het doet me daarom pijn om te zeggen dat men Nicaragua nu dient te vermijden. Voorheen waren ‘revoluties’, zoals in het Midden-Oosten of Oost-Europa een ver van m’n bed show. Maar nu komt de realiteit dichtbij en het is niet makkelijk om vanaf een afstand meer dan alleen morele steun te bieden.

Steun Cruz Roja Nicaraguense

Via een lokale kennis heb ik vernomen dat het idee is om het Nicaraguaanse Rode Kruis te ondersteunen. Ze zijn neutraal en werken voor iedereen die hulpbehoevend is. Helaas is medisch materiaal schaars en is er een dringend tekort aan financiële hulpmiddelen. De Utrechtse Leo’s voelen zich betrokken en willen in actie komen. We hebben besloten een inzamelingsactie te starten voor Nicaraguaanse Rode Kruis (Cruz Roja Nicaraguense) en om kenbaarheid te geven van de huidige situatie in Nicaragua.

Lever een kleine bijdrage met een Tikkie!

Graag vragen we u om een kleine bijdrage te leveren voor Cruz Roja Nicaraguense, zodat zij lokaal hulp kunnen bieden voor degene die het het hardst nodig hebben tijdens deze trieste situatie in Nicaragua. U kunt een bijdrage doen door op de volgende Tikkies te klikken. We hebben drie Tikkies aangemaakt waar u respectievelijk €2,50, €5 of €10 euro kan doneren op de bankrekening van Leo club Utrecht.

Klik hier om 10 euro te storten
Klik hier om 5 euro te storten
Klik hier om 2,50 te storten

Extra informatie

Hieronder vindt u o.a. een link van uitgebreid Engelstalig artikel over wat er in Nicaragua gebeurt en welke samenloop van omstandigheden hiertoe geleid hebben.
https://venture-within.com/nicaragua-brave-pursuit-for-a-non-violent-revolution/
https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/nicaragua-van-niets-aan-de-hand-tot-dood-en-verderf-in-drie-dagen
https://www.washingtonpost.com/world/the_americas/in-nicaragua-a-town-of-fighters-is-at-the-heart-of-an-intensifying-crisis/2018/06/23/7b54163c-764b-11e8-bda1-18e53a448a14_story.html?noredirect=on&utm_term=.613af083805f